Як зробити святкові застілля корисними для здоров'я: поради дієтолога

Що робити, аби радість зимових свят не була затьмарена переїданням і поганим самопочуттям? Які смачні та корисні страви можна приготувати на Новий рік? Які із звичних, але шкідливих застільних продуктів можна легко замінити на більш здорові альтернативи? Про це розповів експерт Herbalife, відомий фахівець з дієтології та гастроентерології Олександр Мартинчук.

Київ, 25 грудня 2015 р. — Напередодні зимових свят Олександр Мартинчук, дієтолог і гастроентеролог, кандидат медичних наук й експерт Herbalife, поділився порадами про те, як зробити застілля більш корисними та не завдати шкоди своєму здоров'ю.

Під час зимових свят ми стикаємося з великою кількістю спокус, небезпечних для здоров'я. Досить просто уявити собі традиційний український новорічний стіл: салати з майонезом, багато жирного м'яса, ковбаси, сири, солона риба, солоні огірки та помідори, шампанське, цукерки... Іншими словами, багато шкідливих насичених жирів, багато солі плюс алкоголь і газовані напої. Навіть якщо до цього людина протягом усього року стежила за своїм харчуванням, такий кумулятивний удар не може не позначитися на його організмі. Як же влаштувати смачне та корисне застілля, щоб і свято гідно відзначити, і здоров'ю не нашкодити?

Для того щоб зробити звичні для всіх застільні страви більш корисними, багато традиційних продуктів можна замінити на здорові альтернативи. Наприклад, замість свинини й яловичини краще використовувати менш жирне м'ясо: птицю без шкірки, кролика, а ще краще — рибу. У салат олів'є замість ковбаси варто додати куряче м'ясо, а замість майонезу — сметану. Якщо готувати якісь страви із м'ясним фаршем, частину м'яса в ньому можна замінити на сочевицю — джерело рослинного білка.

Заливний язик або риба стануть чудовою заміною традиційному холодцю, від якого варто відмовитися зовсім. Адже холодець — це дуже жирне блюдо, насичене екстрактивними речовинами (у тому числі шкідливими), що вийшли з м'яса в результаті його довгого виварювання.

Існує також безліч корисних страв, які ви можете сміливо та без наслідків для організму використовувати для святкового застілля. Приміром, різні салати з рибою або морепродуктами. У салати можна додавати горіхи — джерело корисного жиру, рослинного білка та багатьох корисних мікроелементів. Добре виглядатимуть на столі нежирне м'ясо та риба, запечені з овочами або фруктовим соусом.

Особливу увагу варто звернути на споживання солі. Сіль затримує воду в організмі, що призводить до набряклості та сприяє звуженню судин і підвищенню артеріального тиску. Крім того, сіль — це ще й підсилювач смаку: солоного завжди можна з'їсти більше, а переїдання нам ні до чого. Важливо обмежити не лише кількість соленостей, а й приховані джерела солі — ті ж ковбасні вироби та копченості.

Також варто уникати солодощів із жирним кремом, а замість цукерок віддавати перевагу шоколаду. Тут правило вибору просте: більше какао, менше цукру.

Що стосується таких популярних під час зимових свят апельсинів і мандаринів, то вони якраз позитивно діють на травлення — за рахунок вмісту харчових волокон (клітковини). Головне — вибирати солодкі, а не кислі сорти. Новорічний стіл сприяє надмірній продукції шлункового соку, тому не варто навантажувати травний тракт додатковими джерелами кислоти — це може призвести до печії, болів у шлунку та навіть необгрунтовано підвищеного апетиту. І, звичайно ж, не слід їсти цитрусові кілограмами, оскільки вони сприяють викиду гістаміну — речовини, яка виділяється при алергічних реакціях. Якщо за один раз з'їсти багато апельсинів або мандаринів, то організм не зможе нейтралізувати весь цей гістамін і з'являться симптоми, що нагадують алергію: почервоніння, свербіж шкіри тощо.

Що робити, якщо застілля все ж таки закінчилося переїданням? Дайте організму перепочити — влаштуйте розвантажувальний день. Для такого дня існують різні варіанти дієти, наприклад сирно-кефірна або овочева (тільки овочі повинні бути не сирими, а термічно обробленими). Якщо овочів недостатньо — з'їжте відвареної риби.

В якості альтернативи розвантажувальному дню можна запропонувати замінити пару прийомів їжі спеціалізованим продуктом — протеїновим коктейлем. Наприклад, коктейлем «Формула 1» від Herbalife. Він легко засвоюється, надовго усуває відчуття голоду й містить вітаміни та мікроелементи, необхідні для ослабленого святами організму. Крім того, позбутися від накопичених залишків застілля допоможуть продукти з високим вмістом харчових волокон, такі як висівки, що нормалізують травлення. Також можна порекомендувати спеціалізовані напої з харчовими волокнами.

Врахувавши ці рекомендації, святкове застілля можна навіть зробити першим кроком до зміни свого харчування на більш здорове. Якщо ви готові до таких змін, то почніть з «оздоровлення» свого новорічного столу!

Про компанію Herbalife Ltd.

Herbalife – це міжнародна компанія, що спеціалізується на розробці та виробництві продуктів для збалансованого харчування та здорового способу життя. Herbalife була заснована в Лос-Анджелесі у 1980 році й сьогодні працює більш ніж у 90 країнах по всьому світу.

Широкий спектр продуктів для збалансованого харчування, контролю ваги та персонального догляду від компанії Herbalife мають у своїй основі передові наукові розробки в галузі дієтології, нутриціології та косметології. Herbalife допомагає людям боротися із зайвою вагою та правильно доглядати за собою, розробляючи високоякісні продукти, надаючи персональний сервіс освітніх послуг і створюючи атмосферу, яка надихає споживачів дотримуватися звичок здорового харчування, вести активний спосіб життя, грамотно й ефективно піклуватися про зовнішність.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Вікторія Рибченко
Тел.: +38044 393 77 51
e-mail: victoriary@herbalife.com

Агентство O2PR
Роман Авраменко
Тел:+38044 545 77 07
Моб. тел.: +38093 145 39 39
e-mail: herbalife@o2pr.com.ua